η τιμή και το χρήμα ανάλυση

 

Κ. Θεοτόκης, Η τιμή και το χρήμα («Ανάθεμα τα τάλαρα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανάγνωση του αποσπάσματος «Δουλευτάδες κι δυο, ποιόνε έχουμε ανάγκη;»

Σύντομη αναδιήγηση, αναγνώριση σκηνικού (Τόπος, Χρόνος, Πρόσωπα) Ανάγνωση του αποσπάσματος «Ανάθεμα τα τάλαρα» (

Ένταξη της νουβέλας στην ηθογραφία – Τεκμηρίωση Ηθογραφικά στοιχεία: (ενδεικτικά) 1. Η σιόρα Επιστήμη μαζί με τις άλλες νοικοκυρές κάθονται και κουβεντιάζουν στην μικρή πλατεία, όπως κάνουν κάθε Κυριακή.

2. Η συνήθεια να διαλαλούν τα νέα του χωριού (κουτσομπολιό)

3. Ο θεσμός της προίκας

4. Το ζήτημα της τιμής Τεκμηρίωση ρεαλιστικών και νατουραλιστικών στοιχείων (ενδεικτικά)

 Ρεαλιστικά στοιχεία Νατουραλιστικά στοιχεία Τα χρέη του Αντρέα Η σύγκρουση Επιστήμης – Αντρέα – Ρήνης Η εγκυμοσύνη της Ρήνης Το λαθρεμπόριο του Αντρέα Η εργασία στην αγορά Το μαχαίρωμα του Αντρέα από την Επιστήμη στην αγορά. Ο χωρισμός Αντρέα- Ρήνης Ο μεθυσμένος πατέρας 2 Προβληματισμός και διατύπωση εισηγήσεων για διερεύνηση. Άποψη: Ο τίτλος της νουβέλας είναι Η Τιμή και το Χρήμα

 Οι δύο αυτές αξίες φαίνεται να επηρεάζουν τις πράξεις των ηρώων.

 Ερωτήσεις: 1. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την πιο πάνω άποψη; 2. Να βρείτε στοιχεία από το κείμενο που επιβεβαιώνουν ή όχι αυτή την άποψη.

ΤΙΜΗ ΧΡΗΜΑ 1. Η Ρήνη θυσιάζει στο τέλος την αγάπη της για να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά της. 1.Ο Αντρέας ζητά προίκα για να παντρευτεί τη Ρήνη. 2. Η Επιστήμη ζητά από τον Αντρέα να παντρευτεί τη Ρήνη για λόγους κοινωνικής υπόληψης. 2.Η Επιστήμη αρνείται να δώσει περισσότερα λεφτά θυσιάζοντας την ευτυχία της Ρήνης. 3. Η Επιστήμη αφού μαχαιρώνει τον Αντρέα του δίνει τα λεφτά προκειμένου να αποφύγει τον κοινωνικό ξεπεσμό και να σώσει την κοινωνική της υπόληψη. 3. Ο Αντρέας κάνει λαθρεμπόριο για να βγάλει περισσότερα χρήματα.

  Να σχολιάσετε τις απόψεις του Άγγελου Τερζάκη έτσι όπως διατυπώνονται στο εισαγωγικό σημείωμα (βλ. σ. 137). «Ποιος φταίει; Η ερώτηση ανεβαίνει αυθόρμητα στα χείλη του αναγνώστη σαν τελειώσει το διήγημα — κι αυτό είναι εκείνο που είχε αποζητήσει ο συγγραφέας. Την απάντηση την έχει άλλωστε δώσει ο ίδιος με το «λάιτ μοτίβ»* του έργου: "Ανάθεμά τα τα τάλαρα!". Τρινκούλαινα, το λέει ο Αντρέας, —όταν βλέπει πως η ευτυχία χάθηκε πια— και τα δυο φαινομενικά αντίπαλα μέρη». Με τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής, σωτηρία δεν υπάρχει· οι άνθρωποι προστυχεύουν, τα ευγενικά συναισθήματα σβήνουν, τα πάντα γίνονται αντικείμενα συναλλαγής. Συμπόνια βαθιά μας απομένει, σαν κατακάθι, για όλους ανεξαίρετα τους ήρωες, αφού όλοι τους είναι θύματα και κανένας τους προσωπικά φταίχτης. Το δίπτυχο των αξιών, που εκφράζεται στον τίτλο του έργου, μένει, έτσι, γενικότερα αποφασιστικό και καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό του Θεοτοκικού έργου· Τιμή-Χρήμα» (Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Βασική Βιβλιοθήκη, Τόμ. 31, σ. 16). Σχολιασμός: …………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………..................... …………………………………………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………………………………………………. Να εξηγήσετε πώς επιτυγχάνει ο συγγραφέας να αποτυπώσει το ρεαλιστικό στοιχείο στο αφήγημά του. Να μελετήσετε τα μέσα με τα οποία ο συγγραφέας πετυχαίνει να αναπαραστήσει τόσο πειστικά, αφενός, τον εξωτερικό κόσμο και, αφετέρου, τον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ 2