ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 

Ανάλογα με το κειμενικό είδος προσαρμόζω προσθέτω στην αρχή:

-          Άρθρο= αφόρμηση από γεγονός, παγκόσμια ημέρα, προσωπική εμπειρία….

-          Επιστολή= προσφώνηση, ταυτότητα του γράφοντος, θέμα

-          Ομιλία= προσφώνηση, ευχαριστίες, ταυτότητα, θέμα

 

Μια από τις βασικότερες λειτουργίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι, δίχως άλλο, η διασφάλιση πληροφόρησης για τους πολίτες. Αποτελεί καίριας σημασίας λειτούργημα, καθώς επιτρέπει τη διαμόρφωση μιας συνολικής εικόνας τόσο για την τοπική όσο και για τη διεθνή κατάσταση. Η αξιοπιστία, εντούτοις, της παρεχόμενης πληροφόρησης έχει τεθεί από καιρό σε αμφισβήτηση, αφού ό,τι κυρίως χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ενημέρωση είναι η ανακρίβεια και η σκοπίμως μονομερής παρουσίαση των γεγονότων. Η ελλιπής ή ανακριβής αυτή ενημέρωση συνιστά την ονομαζόμενη παραπληροφόρηση που επιφέρει σημαντικά αρνητικές συνέπειες στη ζωή των πολιτών.

Το πόσο επιζήμια είναι η παραπληροφόρηση για τους πολίτες μπορούμε να το αντιληφθούμε, αν αναλογιστούμε πόσες και πόσο επώδυνα λανθασμένες επιλογές σε πολιτικό επίπεδο έχουν λάβει αγνοώντας τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας και τις πραγματικές προθέσεις των επίδοξων κυβερνώντων. Το γεγονός και μόνο πως με την ψήφο τους οι πολίτες έχουν επιτρέψει την εφαρμογή οικονομικών πολιτικών που έχουν στοιχίσει τη ζωή κι έχουν επιφέρει την πλήρη εξαθλίωση πολλών συνανθρώπων τους, καθιστά απόλυτα σαφές το τίμημα που μπορεί να έχει η σκόπιμη παραπληροφόρηση των μελών μιας κοινωνίας.

 

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως η παραπληροφόρηση συνιστά μείζον πρόβλημα για τη σύγχρονη κοινωνία, αφού κατευθύνει τους πολίτες στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων, και για μακρά διαστήματα συνθέτει μια πλασματική και αναληθή εικόνα για την κατάσταση της χώρας. Θα πρέπει, επομένως, οι πολίτες να αντιταχθούν δυναμικά στις προσπάθειες παραπλάνησής τους, με όπλο τις πολλαπλές πηγές πληροφόρησης, αλλά και την οξυμένη κριτική τους σκέψη.

 

 Συνοψίζοντας, γίνεται αντιληπτό πως οι συνέπειες της παραπληροφόρησης είναι εξαιρετικά επώδυνες για την πολιτεία, αφού όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας μέσω της χειραγώγησης των πολιτών, αλλά και γιατί μπορεί να επιφέρει σημαντική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος μέσω της διασποράς ανυπόστατων φημών και εικασιών. Είναι, άρα, απολύτως σημαντική η καταπολέμηση αυτού του φαινομένου τόσο από τη μεριά των πολιτών όσο και από τη μεριά της ευνομούμενης πολιτείας.  

 

Η αύξηση της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα όταν αυτή συνοδεύεται με την  συμμετοχή νέων ατόμων δεν μπορεί παρά να προβληματίζει για το μέλλον της κοινωνίας.Οι νέοι ,φορείς των ιδεολογιών και των προτύπων που έχουν κατασκευαστεί από την ίδια την εποχή και τις τάσεις που επικρατούν, δεν βρίσκουν πολλές φορές το δημιουργικό μέσο έκφρασης που ταιριάζει στην ηλικιακή τους ορμή.Η νεανική εγκληματικότητα λαμβάνοντας επιδημικές διαστάσεις απειλεί τόσο τη συνοχή  του κοινωνικού  ιστού όσο και την επίρρωση των δημοκρατικών θεσμών.Ίσως, γιατί οι νέοι βιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τα προβλήματα του καιρού μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ 2