ΑΡΧΑΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Θουκυδίδη Ιστορία Βιβλίο 3. Κεφάλαιο 76-78 




[76] Τς δ στάσεως ν τούτ οσης τετάρτ  πέμπτ μέρ μετ τν τν νδρν ς τν νσον διακομιδν α κ τς Κυλλήνης Πελοποννησίων νες, μετ τν κ τς ωνίας πλον φορμοι οσαι, παραγίγνονται τρες κα πεντήκοντα· ρχε δ ατν λκίδας, σπερ κα πρότερον, κα Βρασίδας ατ ξύμβουλος πέπλει. ρμισάμενοι δ ς Σύβοτα λιμένα τς πείρου μα ἕῳ πέπλεον τ Κερκύρ.
Μετάφραση: Ενώ λοιπόν οι εσωτερικές ταραχές της Κέρκυρας βρίσκονταν σ’ αυτό το σημείο, την τέταρτη ή πέμπτη μέρα μετά τη μεταφορά των ολιγαρχικών στο νησί, φτάνουν τα καράβια των Πελοποννησίων από την Κυλλήνη όπου έμεναν αγκυροβολημένα μετά το ταξίδι τους από την Ιωνία. Κι ήταν όλα πενήντα τρία. Τα διοικούσε ο Αλκίδας, όπως και πρωτύτερα, κι ο Βρασίδας ταξίδευε μαζί του σα σύμβουλος. Αφού έριξαν άγκυρα στα Σύβοτα, το λιμάνι στην αντικρινή στεριά, ξεκίνησαν για την Κέρκυρα την άλλη μέρα μόλις ξημέρωσε.
77.1] O δ πολλ θορύβ κα πεφοβημένοι τά τ ν τ πόλει κα τν πίπλουν παρεσκευάζοντό τε μα ξήκοντα νας κα τς αε πληρουμένας ξέπεμπον πρς τος ναντίους, παραινούντων θηναίων σφς τε ἐᾶσαι πρτον κπλεσαι κα στερον πάσαις μα κείνους πιγενέσθαι.
Μετάφραση: Οι Κερκυραίοι σε μεγάλη ταραχή και φόβο τόσο για όσα είχανε γίνει στην πολιτεία όσο κι από την άφιξη των καραβιών, άρχισαν να ετοιμάζουνε βιαστικά εξήντα καράβια και μόλις ετοιμαζόταν το καθένα με ολόκληρο το πλήρωμά του, το ‘στέλναν έξω ενάντια στον εχθρό, ενώ οι Αθηναίοι τους συμβούλευαν να τους αφήσουν να πλεύσουν ενάντιά τους πρώτα αυτοί, κι ύστερα να προχωρήσουν οι Κερκυραίοι μ’ όλα τους τα καράβια μαζί.
[2] ς δ ατος πρς τος πολεμίοις σαν σποράδες α νες, δύο μν εθς ητομόλησαν, ν τέραις δ λλήλοις ο μπλέοντες μάχοντο, ν δ οδες κόσμος τν ποιουμένων. [3] δόντες δ ο Πελοποννήσιοι τν ταραχν εκοσι μν ναυσ πρς τος Κερκυραίους τάξαντο, τας δ λοιπας πρς τς δώδεκα νας τν θηναίων, ν σαν α δύο Σαλαμινία κα Πάραλος.
Μετάφραση: Καθώς όμως βρέθηκαν τα Κερκυραϊκά μπροστά στον εχθρό σκόρπια, δύο απ’ αυτά αμέσως αυτομόλησαν προς τον εχθρό, ενώ μέσα σε μερικά άλλα πολεμούσαν αναμεταξύ τους όσοι αποτελούσαν το πλήρωμα∙ και δεν υπήρχε καμία τάξη σ’ αυτά που γίνονταν. Όταν είδαν οι Πελοποννήσιοι την αναστάτωση, χώρισαν είκοσι δικά τους καράβια να πάρουν θέση αντίκρυ στα Κερκυραϊκά, και με τ’ άλλα στράφηκαν ενάντια στα δώδεκα Αττικά, που τα δυο τους ήταν η Σαλαμινία κι η Πάραλος.
78.1] Κα ο μν Κερκυραοι κακς τε κα κατ λίγας προσπίπτοντες ταλαιπώρουν τ καθ ατούς· ο δ θηναοι φοβούμενοι τ πλθος κα τν περικύκλωσιν θρόαις μν ο προσέπιπτον οδ κατ μέσον τας φ αυτος τεταγμέναις, προσβαλόντες δ κατ κέρας καταδύουσι μίαν ναν. Κα μετ τατα κύκλον ταξαμένων ατν περιέπλεον κα πειρντο θορυβεν.
Μετάφραση: Επειδή οι Κερκυραίοι ρίχνονταν επάνω στα εχθρικά χωρίς τέχνη και λίγοι-λίγοι δεινοπαθούσαν από την πλευρά τους. Οι Αθηναίοι πάλι, επειδή φοβούνταν μην κυκλωθούν από τα εχθρικά καράβια που ήταν πολλά, δεν έκαναν επίθεση σ’ όλα τα καράβια μαζί, ούτε στη μέση εκείνων που ήταν ταγμένα απέναντί τους, αλλά τα χτυπούσαν από τα πλάγια και βύθισαν ένα καράβι. Και ύστερα απ’ αυτό, καθώς οι εχθροί ήταν παραταγμένοι σε κύκλο, έπλεαν οι Αθηναίοι γύρω τους, προσπαθώντας να τους προκαλέσουν σύγχυση.
[2] Γνόντες δ ο πρς τος Κερκυραίοις κα δείσαντες μ περ ν Ναυπάκτ γένοιτο, πιβοηθοσι, κα γενόμεναι θρόαι α νες μα τν πίπλουν τος θηναίοις ποιοντο. [3] Ο δ πεχώρουν δη πρύμναν κρουόμενοι κα μα τς τν Κερκυραίων βούλοντο προκαταφυγεν τι μάλιστα, αυτν σχολ τε ποχωρούντων κα πρς σφς τεταγμένων τν ναντίων.
[4]  μν ον ναυμαχία τοιαύτη γενομένη τελεύτα ς λίου δύσιν.
Μετάφραση: Όταν το πήραν αυτό είδηση, όσα είχαν ταχτεί να πολεμήσουν τους Κερκυραίους, κι επειδή φοβήθηκαν μην ξαναγίνει ό,τι είχε συμβεί στη Ναύπακτο, έτρεξαν να βοηθήσουν τ’ άλλα, κι όταν μαζεύτηκαν όλοι μαζί άρχισαν επίθεση εναντίον των Αθηναίων. Τότε οι Αθηναίοι άρχισαν να κάνουν πίσω με την πρύμνη, γιατί ήθελαν συνάμα να προφτάσουν οι Κερκυραίοι, όσο ήταν μπορετό, να καταφύγουν στο λιμάνι πριν από αυτούς, αφού αυτοί οι ίδιοι υποχωρούσαν αργά, κι ολόκληρος ο εχθρικός στόλος είχε παραταχθεί να τους πολεμήσει.
Έτσι εξελίχθηκε η ναυμαχία αυτή που τελείωσε με τη δύση του ήλιου.



Ερωτήσεις – Ασκήσεις
Κεφ. 76-781. Να εντοπίσετε στα κεφ. 77-78 τα αλλεπάλληλα λάθη τακτικής που σημείωσαν οι Κερκυραίοι στη ναυτική τους αναμέτρηση με τους ΛακεδαιμόνιουςΠού, κατά τη γνώμη σας, οφείλονται;
Οι Κερκυραίοι όντας ήδη σε μεγάλη ταραχή λόγω της βίαιης εμφύλιας διαμάχης ανάμεσα στους δημοκρατικούς και τους ολιγαρχικούς, και νιώθοντας φόβο από την αιφνίδια έλευση των Πελοποννησιακών πλοίων, έχασαν την ψυχραιμία τους κι άρχισαν να δρουν σπασμωδικά μπροστά στον άμεσο κίνδυνο που τους απειλούσε. Τα αλλεπάλληλα λάθη τακτικής που σημείωσαν οφείλονται, επομένως, στο γεγονός ότι πανικοβλήθηκαν και δεν είχαν την αναγκαία νηφαλιότητα για να εξετάσουν ορθά τον κατάλληλο τρόπο δράσης.Τα λάθη των Κερκυραίων ήταν τα ακόλουθα:
- Ξεκινούν να επανδρώνουν με βιασύνη τα πλοία τους κι αντί να περιμένουν μέχρι να επανδρωθεί το σύνολο της δύναμής τους, στέλνουν κάθε πλοίο που ετοιμαζόταν ενάντιο στον εχθρικό στόλο. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, να πολεμούν δηλαδή με λίγα κάθε φορά πλοία, ήταν να περιέλθουν πολύ γρήγορα σε δυσχερή θέση.- Δεν έλαβαν υπόψη τους την πρόταση των Αθηναίων ν’ αφήσουν εκείνους να προηγηθούν στην επίθεση και ν’ ακολουθήσουν μετά αυτοί, αφού πρώτα θα έχουν ετοιμάσει όλο τους το στόλο. Αποτέλεσμα αυτής της ασύνετης στάσης ήταν να διενεργούν τη ναυμαχία χωρίς καμία τάξη και να αδυνατούν έτσι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις εχθρικές δυνάμεις.- Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι πολίτες του νησιού βρίσκονταν σε σύγκρουση μεταξύ τους, επάνδρωσαν τα πλοία τόσο με ολιγαρχικούς όσο και με δημοκρατικούς, με αποτέλεσμα το πλήρωμα των πλοίων τους να αναλώνεται στις μεταξύ τους διαμάχες, ενώ δεν έλλειψαν και οι περιπτώσεις αυτομόλησης στην εχθρική παράταξη.
[Προξενεί δίχως άλλο εντύπωση το γεγονός ότι οι Κερκυραίοι, μολονότι διέθεταν ισχυρό στόλο και σημαντική ναυτική εμπειρία, σημειώνουν τόσα λάθη τακτικής στη ναυμαχία εναντίον των Πελοποννησίων. Οι λανθασμένοι τους χειρισμοί και η πλήρης αποδιάρθρωσή τους αποδίδονται κυρίως στη σύγχυση και στον πανικό που τους προξένησε η αιφνιδιαστική εμφάνιση του πολυάριθμου σπαρτιατικού στόλου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε εξάλλου το γεγονός ότι τα πλοία τους είχαν επανδρωθεί ανάμεικτα από δημοκρατικούς και ολιγαρχικούς.]
2Να συζητήσετε τον αντίκτυπο που είχε η εμφάνιση του σπαρτιατικού στόλου στην ψυχολογία των δημοκρατικών Κερκυραίων.
Οι δημοκρατικοί Κερκυραίοι που είχαν μόλις κατορθώσει να λάβουν τον έλεγχο του νησιού και να θέσουν υπό έλεγχο τους ολιγαρχικούς, βλέποντας το σπαρτιατικό στόλο πανικοβάλλονται, καθώς θεωρούν πως η ισορροπία δυνάμεων θ’ αλλάξει εις βάρος τους και πως θα βρεθούν υπό το έλεος των ολιγαρχικών. Το γεγονός ότι οι ίδιοι ήταν έτοιμοι ακόμη και να προβούν σε εκτελέσεις ολιγαρχικών τους κάνει να πιστεύουν πως ίσως υποστούν ακριβώς αυτό από τους αντιπάλους τους, γι’ αυτό και χάνουν τελείως την ψυχραιμία τους. Έτσι, παρά το γεγονός ότι είχαν ισχυρή ναυτική δύναμη και μεγάλη εμπειρία, υποπίπτουν σε πολλαπλά σφάλματα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια του νησιού.   
3Να εξηγήσετε την τακτική με την οποία οι Αθηναίοι κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν την αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων τους και να πλήξουν τον εχθρικό στόλο (3.78).
Οι Αθηναίοι, αν και ήρθαν αντιμέτωποι μ’ έναν στόλο που υπερείχε εμφανώς αριθμητικά, αντιμετώπισαν την κατάσταση με ιδιαίτερη ψυχραιμία κι ευστροφία. Έτσι, προκειμένου ν’ αποφύγουν το ενδεχόμενο να τους περικυκλώσει ο αντίπαλος στόλος δεν έκαναν επίθεση στο σύνολο των πλοίων, ούτε χτυπούσαν αυτά που βρίσκονταν στο κέντρο της παράταξης. Επιλέγουν, λοιπόν, να παραταχθούν κατά κέρας, σχηματίζοντας μία απλή γραμμή με το ένα πλοίο πίσω από το άλλο, κι όχι το ένα δίπλα στο άλλο, που θα δημιουργούσε ένα ευρύ αλλά ευάλωτο μέτωπο σε επιθέσεις ή σε προσπάθεια περικύκλωσης από τους αντιπάλους.Με αυτό τον σχηματισμό, αν κι έχουν λιγότερα πλοία, εξαπολύουν επίθεση στα πλαϊνά μέρη του αντίπαλου στόλου και κατορθώνουν να βυθίσουν ένα πλοίο, γεγονός που αναγκάζει τους Πελοποννησίους να σχηματίσουν πλέον μια κυκλική παράταξη. Οι Αθηναίοι άρχισαν τότε να πλέουν γύρω τους, σε μια προσπάθεια να τους προκαλέσουν σύγχυση και να αδράξουν κάθε πιθανή ευκαιρία για ένα ακόμη χτύπημα.Ο στόλος των Πελοποννησίων ενισχύθηκε, ωστόσο, μ’ εκείνα τα πλοία που είχαν καθοριστεί για να χτυπήσουν τους Κερκυραίους, κι έτσι σύσσωμες οι δυνάμεις των Πελοποννησίων ξεκινούν επίθεση ενάντια στα πλοία των Αθηναίων, χωρίς να κατορθώσουν να τους τρομάξουν ή να τους αποδιοργανώσουν. Οι Αθηναίοι διατηρώντας την ψυχραιμία τους, άρχισαν να οπισθοδρομούν κωπηλατώντας προς τα πίσω, έχοντας σταθερά το μπροστινό μέρος των πλοίων τους προς το μέρος των αντιπάλων τους. Μ’ αυτό τον τρόπο κατόρθωσαν όχι μόνο ν’ αποφύγουν την εμπλοκή με τον πελοποννησιακό στόλο, αλλά και να δώσουν χρόνο στους Κερκυραίους να επιστρέψουν πρώτοι στο λιμάνι.  
4Να χαρακτηρίσετε τον επικεφαλής του αθηναϊκού στόλου Νικόστρατο με βάσηατους πολεμικούς χειρισμούς του συνολικά κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας και βτη συμπεριφορά του προς τον αποδιοργανωμένο κερκυραϊκό στόλο.
α) Ο Νικόστρατος διακρίνεται για τη νηφαλιότητα, την ευστροφία και την ευθυκρισία του. Παρά το γεγονός ότι έρχεται αντιμέτωπος μ’ έναν αριθμητικά υπέρτερο στόλο και παρά τα αλλεπάλληλα λάθη των Κερκυραίων, τους οποίους επιθυμεί να προφυλάξει, δεν χάνει την ψυχραιμία του. Με ιδιαίτερη επινοητικότητα και αδιαμφισβήτητο θάρρος εκτιμά ορθά το πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του, επιλέγοντας την επίθεση ως προτιμότερη της άμυνας και αναδεικνύοντας έτσι τις αδιαμφισβήτητες στρατηγικές του ικανότητες. Τη στιγμή που οι Κερκυραίοι αποδιοργανώνονται πλήρως, εκείνος διατηρεί πλήρως τον έλεγχο και προχωρά γοργά στις σωστές αποφάσεις.
β) Ο Νικόστρατος διακρίνεται συνάμα και για τον ανθρωπισμό του, καθώς, αν και δεν έχει τις αναγκαίες δυνάμεις, και θα μπορούσε άρα να έχει βρει μια σχετική πρόφαση για να εγκαταλείψει τους Κερκυραίους στη μοίρα τους, εκείνος χωρίς δισταγμούς και με απαράμιλλη γενναιότητα σπεύδει να προσφέρει τη βοήθειά του. Κατορθώνει, έτσι, εκεί που οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε εύκολα να αποτύχει, όχι μόνο να καταφέρει καίρια χτυπήματα στον αντίπαλο στόλο, αλλά και να διασώσει τους Κερκυραίους, που εμφανώς δεν βρίσκονταν σε θέση να διαχειριστούν την κατάσταση και να προφυλάξουν τον εαυτό τους.
5ς δ ατος πρς τος πολεμίοις... ν δ οδες κόσμος τν ποιουμένων· να συγκρίνετε την τακτική των Σπαρτιατών (2.11.9) και των Αθηναίων (2.89.9), όπως περιγράφονται από το Θουκυδίδη στα κείμενα του παραθέματοςΣε ποια συμπεράσματα οδηγείστε από τη σύγκριση αυτή;
«Ακολουθείτε τους αρχηγούς σας όπου σας οδηγούν τηρώντας αυστηρή πειθαρχία και υπακούοντας αμέσως στις διαταγές. Τίποτε δεν είναι ωραιότερο και ασφαλέστερο από έναν στρατό καλά πειθαρχημένο» (2.11.9).
«Σεις πάλι θα πρέπει να μένετε κοντά στα καράβια σας, σε πλήρη τάξη, και να είσαστε έτοιμοι να εκτελέσετε κάθε παράγγελμα, επειδή ο εχθρικός στόλος είναι πολύ κοντά. Όταν αρχίσει η ναυμαχία, θα πρέπει προπάντων να πειθαρχείτε και να τηρείτε απόλυτη σιωπή. Τούτο έχει μεγάλη σημασία στις συγκρούσεις και ιδίως στις ναυμαχίες» (2.89.9).(Μετάφραση Α. Βλάχος)
Συγκρίνοντας τα στοιχεία τακτικής που καταγράφονται στα δύο αποσπάσματα καθίσταται αμέσως σαφές πως το κυρίαρχο στοιχείο για τη διασφάλιση της επιτυχίας σε μια πολεμική αναμέτρηση είναι η αυστηρή πειθαρχία. Όταν τα μέλη του στρατεύματος ή του στόλου πειθαρχούν πλήρως στις εντολές που λαμβάνουν, τότε είναι ευκολότερο να διατηρηθεί η συνοχή και η τάξη στις κινήσεις τους, και άρα να πραγματοποιηθεί μια συγκροτημένη επιθετική ενέργεια. Μέσω της πειθαρχίας επιτυγχάνεται η οργανωμένη δράση και αποφεύγονται η σύγχυση και η αταξία, που θέτουν σε κίνδυνο το ηθικό και την αποτελεσματικότητα ενός στρατού.Συνειδητοποιούμε, άρα, πως στον στόλο τον Κερκυραίων δεν υπήρχε αυτό το βασικό στοιχείο, αφού τα μέλη των πληρωμάτων πολεμούσαν μεταξύ τους, δεν υπήρχε συμφωνία ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η ακολουθούμενη δράση (κάποιοι αυτομόλησαν άλλωστε), επικρατούσε χάος και το ηθικό των ανδρών ήταν πλήρως κλονισμένο.
6Στα κεφάλαια 76-78 να εντοπίσετε τα ουσιαστικάασυνηρημένα β΄ κλίσηςβόλα της γ΄ κλίσηςγτα ανώμαλαδτα αττικόκλιτα και να γράψετε τις πλάγιες πτώσεις τους και στους δύο αριθμούς.
Συνηρημένα β΄ κλίσης
Ενικός αριθμόςτο πλο       το πίπλου
τ πλ          τ πίπλτv πλον     τόν πίπλουν
Πληθυντικός αριθμόςτν πλν        τν πίπλων
τος πλος       τος πίπλοις
τούς πλος     τούς πίπλους
Ουσιαστικά γ΄ κλίσης
Ενικός αριθμόςτς στάσεως   το νδρός     το λιμένος     τς πόλεως    το πλήθους
τ στάσει        τ νδρί          τ λιμένι         τ πόλει          τ πλήθει
τήν στάσιν      τόν νδρα       τόν λιμένα       τήν πόλιν       τό πλθος
Πληθυντικός αριθμόςτν στάσεων     τν νδρν     τν λιμένων     τν πόλεων     τν πληθν  
τας στάσεσι      τος νδράσι    τος λιμέσι        τας πόλεσι      τος πλήθεσι
τάς στάσεις        τούς νδρας     τούς λιμένας     τάς πόλεις       τά πλήθη
Ενικός αριθμόςτς περικυκλώσεως     το κέρατος / κέρως     τς δύσεως
τ περικυκλώσει          τ κέρατι / κέρ            τ δύσει
τήν περικύκλωσιν        τό κέρας                         τήν δύσιν
Πληθυντικός αριθμόςτν περικυκλώσεων     τν κεράτων / κερν          τν δύσεων
τας περικυκλώσεσι      τος κέρασι                            τας δύσεσι
τάς περικυκλώσεις        τά κέρα / κέρατα                 τάς δύσεις
Ανώμαλα ουσιαστικά
Ενικός αριθμόςτ
ς νεώς
τ νηί
τήν ναν
Πληθυντικός αριθμόςτν νεν
τας ναυσί
τάς νας
Αττικόκλιτα ουσιαστικά
Ενικός αριθμόςτς ω
τ ἕῳτήν ω
Πληθυντικός αριθμόςτν ων
τας ἕῳς
τάς ως
7οδες κόσμος (77.2): Να γραφεί η συνεκφορά στις πλάγιες πτώσεις και των δύο αριθμών.
Ενικός αριθμόςοδενός κόσμου
οδενί κόσμοδένα κόσμον
Πληθυντικός αριθμόςοδένων κόσμων
οδέσι κόσμοις
οδένας κόσμους
8Στο Κεφ. 78 να επισημάνετε τους ρηματικούς τύπους που ανήκουν σε συνηρημένα ρήματα και να γράψετε ατο γ΄ ενικό ευκτικής του ενεστώταβτα απαρέμφατα και τις μετοχές (και στα τρία γένη) ενεστώτα της ίδιας φωνής.
Γ΄ ενικό ευκτικής Ενεστώταταλαιπώρουν: ταλαιπωρο / ταλαιπωροη
φοβούμενοι: φοβοτο
περιέπλεον: περιπλοι
πειρντο: πειρτο
θορυβεν: θορυβο / θορυβοη
πιβοηθοσι: πιβοηθο / πιβοηθοη
ποιοντο: ποιοτο
πεχώρουν: ποχωρο / ποχωροη
τελεύτα: τελευτ / τελευτη
Απαρέμφατο – Μετοχήταλαιπωρεν - ταλαιπωρν / ταλαιπωροσα / ταλαιπωρον
φοβεσθαι - φοβομενος / φοβουμνη / φοβομενον
περιπλεν - περιπλων / περιπλουσα / περιπλον
πειρσθαι - πειρμενος / πειρωμνη / πειρμενον
θορυβεν - θορυβν / θορυβοσα / θορυβον
πιβοηθεν - πιβοηθν / πιβοηθοσα / πιβοηθον
ποιεσθαι - ποιομενος / ποιουμνη / ποιομενον
ποχωρεν - ποχωρν / ποχωροσα / ποχωρον
τελευτν - τελευτν / τελευτσα / τελευτν

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ 2